Vi vet att åren som student kan innebära en hel del festande med billig alkohol på nationer och gasquer och 20-24 åringar är de som dricker mest, men har du tänkt på vad som är för mycket och vad som är ett mer riskfritt drickande? Testa dina alkoholvanor här.

Att dricka för mycket innebär flera risker och det kan vara svårt att veta hur mycket kroppen tål utan att få skador och bli beroende eftersom människor är olika känsliga för alkohol. Bland annat spelar ärftlighet och sättet att dricka in. Tjejer tål alkohol sämre än killar och yngre som dricker har en klart större risk att bli beroende. Män dricker ungefär dubbelt så mycket som kvinnor men skillnaden är inte lika stor bland ungdomar. Du kan läsa mer om alkohol här.

Andra risker med att dricka för mycket kan vara att man riskerar att dra på sig könssjukdomar då omdömet påverkas och kondomen kanske glöms bort. Alkohol finns även i hög grad inblandat när våldsbrott begås så ett minskat drickande kan leda till att färre misshandlas. Studierna blir dessutom lidande av en bakisdag och resultaten av träningen blir sämre.

Behöver du prata om ditt drickande eller vill ha hjälp att sluta finns vi här för dig, ring oss på 018 – 611 14 20 och prata med våra erfarna sjuksköterskor.